Het lekkerste brood komt van de bakker, althans dat vinden wij. Wij Nederlanders zijn echte brood liefhebbers. Gemiddeld eten we maar liefst bijna 50 kilo brood per persoon per jaar! Volkoren is het meest gegeten broodsoort, gevolgd door meergranen en bruin brood. Witbrood komt (gelukkig) op de laatste plek te staan. Dit is natuurlijk van alle soorten broden het minst gezond.
Verschillende soorten brood
Wanneer je voor het broodschap staat, zie je al snel veel verschillende soorten brood liggen. Wit tijgerbrood, half volkoren, rond oerbrood, afbreekbrood en ga zo maar door. Er is zelfs bruinbrood dat wit gekleurd is. Het moet niet gekker worden! Toch is de basis simpel. We onderverdelen brood in 4 verschillende soorten:
- Wit brood: gemaakt van bloem
- Bruin brood: dit brood is gemaakt van een combinatie van zowel bloem als volkorenmeel
- Volkorenbrood: volledig gemaakt (100%) van volkorenmeel. Meestal is dat tarwe, maar het kan soms ook volkorenroggebrood of volkorenspeltbrood zijn.
- Meergranenbrood: gemaakt van verschillende soorten graansoorten. Bijvoorbeeld tarwe & rogge of rogge en gerst. De basis is echter wel altijd bloem of volkorenmeel. Meestal worden er ook zaden en pitten toegevoegd aan het deeg en/of als decoratie.
Het verschil in kwaliteit
Nederlanders eten dus graag en ook veel brood. Het makkelijkste is om je brood bij de supermarkt mee te nemen. Dat gebeurt ook meestal uit praktische overwegingen. Maar als je dit brood vergelijkt met dat van de échte bakker, dan proef je al snel het verschil. Het brood van de bakker is zoveel verser en lekkerder. Ook is de rand vaak veel knapperiger. Maar hoe kant dat?
Sneller in de schappen
Het antwoord is eigenlijk vrij simpel. Er zit namelijk een stuk minder tijd tussen van het moment van bakken tot het moment dat het in de schappen ligt. Waarbij je bij de echte bakker de geur van het brood ruikt en het zelfs nog warm kan zijn, is dat uit de supermarkt al wat langer onderweg.
Pas verpakt bij verkoop
Ook verpakken de bakkers het brood pas wanneer het verkocht wordt. In de supermarkt zijn de meeste broden al verpakt. Dat gaat ten koste van de lekker knapperige rand. Gelukkig zijn er steeds meer supermarkten die het brood ter plaatsen bakken en ook pas snijden en verpakken wanneer de klant daar om vraagt.
Maar toch zijn de supermarkt medewerkers er niet om 05:00 uur uitgegaan. De échte bakker levert pas echt vers gebakken brood af en dat proef je. Dus het lekkerste brood koop je bij de echte bakker!