Best bekeken
Het lekkerste brood komt van de bakker
Life hacks voor thuis, dit zijn er 4
Reis naar Amsterdam? Check 3 deze bezienswaardigheden
Waarom is bewegen belangrijk? Wij zochten het voor...
Reis naar Disneyland? Dit moet je erover weten!
Reis naar Utrecht? Deze plekken mag je niet...
Stress verlagen, in 4-stappen
Vakantie met kinderen, hoe pak je dat aan?
Op zoek naar een leuke vakantiebestemming? Dit zijn...
Slaapritme verbeteren? Hoe doe je dat?
Het Fijne Leven
  • Home
  • Wonen
  • Reizen
  • Werk
  • Lifestyle
  • Familie
  • Eten & Drinken
  • Financieel
  • Algemeen
Eten & Drinken

De meest smaakvolle specerijen

door Madelon 30 augustus 2022
30 augustus 2022 0 reacties
specerijen
593

Als je een thuiskeuken probeert te bevoorraden, kunnen de keuzemogelijkheden in je plaatselijke supermarkt of speciaalzaak overweldigend zijn. Een van de gebieden die bijzonder goed gesorteerd zijn is de kruidenafdeling.

Er kunnen in veel winkels honderden verschillende specerijen en kruidenmengsels verkrijgbaar zijn. Specerijen worden gebruikt door professionele koks en door veel thuiskoks–in feite is het gebruik alleen maar blijven toenemen tot nu, volgens een recent onderzoek.

Dus, hoe bepaal je wat je in huis nodig hebt?

Hoewel iedereen een andere smaak heeft, hebben we een lijst samengesteld van tien specerijen waarvan je zeker zult willen overwegen ze in huis te hebben.

Zwarte peper

Als tegenhanger van het altijd alomtegenwoordige zout is zwarte peper een smaakvolle specerij die in kleine doses goed smaakt bij de meeste hartige gerechten. Er zijn bepaalde recepten, zoals pasta met citroenpeper of gebakken kip, die baat kunnen hebben bij een gezonder scheutje.

specerijen

Knoflookpoeder

Ook als je ervoor kiest om regelmatig verse knoflook te gebruiken, kan het nuttig zijn om knoflookpoeder in de buurt te hebben. Het is een prima manier om snel wat knoflooksmaak aan een gerecht toe te voegen, of je kunt het gebruiken om in je eigen kruidenmengsels te mengen.

specerijen

Tijm

Tijm is bosachtig, citroenachtig en mild. Het wordt het meest gebruikt als smaakmaker voor vlees en stoofschotels, maar het kan ook groenten wat pit geven.

specerijen

Kaneel

Hoewel kaneel waarschijnlijk het meest bekend is als toevoeging aan zoete gerechten of op je ochtendtoast, kan dit kruid ook een uitstekende toevoeging zijn aan bepaalde hartige gerechten. Gebruik het in heel kleine doses in chili, tomatensauzen en andere producten.

specerijen

Oregano

Niets zegt Italiaans zoals Oregano dat doet. Een beetje gedroogde oregano geeft je tomatensaus een echte Italiaanse vibe. Het kan ook een prikkelende toevoeging zijn voor Griekse en Mexicaanse gerechten.

specerijen

Rozemarijn

Gedroogde rozemarijn is een must voor de Franse en Mediterrane keuken. Het is aards, bosachtig en dennenachtig. Rozemarijn kan voor sommigen een verworven smaak zijn, maar het geeft je gerechten wel een unieke smaak waarmee ze zich kunnen onderscheiden.

Cayennepeper

Een andere vorm van peper, cayennepeper heeft een duidelijke kick. Deze specerij is een geweldige manier om hitte aan elk gerecht toe te voegen. Of je nu je beroemde chili maakt of buffalo wings, met cayennepeper kun je de hitte krijgen die je verlangt.

CayennepeperKomijn

Komijn heeft een rokerige, aardse smaak. Je zult merken dat deze smaak geweldig is voor veel etnische gerechten, waaronder Indiase, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse. Een zacht vleugje komijn kan ook aan onverwachte gerechten zoals eieren of gegrild vlees pit en smaak geven.

komijnNootmuskaat

Nootmuskaat werkt goed in zowel zoete als hartige gerechten. Het is een must voor bechamelsauzen en andere kaasgerechten. Maar je zult het waarschijnlijk het vaakst gebruiken in zoete lekkernijen waar ook kaneel in zit.

nootmuskaat

Paprika

Hoewel tam vergeleken met andere op peper gebaseerde specerijen, voegt paprika warmte en aardsheid toe aan een gerecht. Je zult merken dat er veel verschillende versies zijn, sommige met een rokeriger of “hetere” smaak dan andere.

Hoewel dit de tien “musts” zijn voor je kruidenkast, onthoud – dit is pas het begin. Wees niet bang om je kruidenverzameling langzaam uit te breiden en meer smaken toe te voegen, zodat je de totale smaak en het profiel van alles wat je kookt kunt verbeteren.

Plus, bedenk dat veel specerijen ook extra voordelen bieden. Zoals Karel de Grote beroemd was om zijn uitspraak: “Specerijen zijn de vriend van artsen en de trots van koks.”

paprika poeder

Delen 0 FacebookTwitterPinterestEmail

Ook leuk om te lezen

Waarom bijna iedereen een kop koffie drinkt

Het lekkerste brood komt van de bakker

Reageer op dit artikel Annuleer reactie

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Categorieën

  • Algemeen (5)
  • Eten & Drinken (3)
  • Familie (3)
  • Financieel (2)
  • Lifestyle (7)
  • Reizen (9)
  • Werk (3)
  • Wonen (7)

Recent Posts

  • Lloret de Mar: jongerenvakantie

    11 mei 2023
  • Het opvoeden van kinderen in een moderne gezinsomgeving

    11 mei 2023
  • Albufeira: dé bestemming voor een onvergetelijke jongerenvakantie

    11 mei 2023
  • Waarom spaargeld niet op de bank zetten

    11 mei 2023
  • Top 10 van hoogbetaalde beroepen in Nederland

    11 mei 2023

Recente reacties

    Over hetfijneleven.nl

    Welkom op het blog van hetfijneleven.nl. Ons blog bevat leuke allerdaagse artikelen over alles wat ons leven net een beetje fijner maakt. Laat je inspireren door onze leuke artikelen.

    logo het fijne leven

    Categorieën

    Wonen
    Reizen
    Werk
    Lifestyle
    Familie
    Eten & Drinken
    Financieel

    Informatie

    Over ons
    Contact
    Artikel laten plaatsen
    Disclaimer
    Privacyverklaring
    Sitemap

    @2021 - Alle rechten voorbehouden - hetfijneleven.nl

    Het Fijne Leven
    • Home
    • Wonen
    • Reizen
    • Werk
    • Lifestyle
    • Familie
    • Eten & Drinken
    • Financieel
    • Algemeen